Naturfagsenteret har kjøpt rettigheter og oversatt en stor samling av Concept Cartoons for deg som naturfaglærer. Concept Cartoons eller grubletegninger på norsk, er tilgjengelig på nettsiden naturfag.no.
Vi har skrevet om Concept Cartoons tidliger. Nå har du en stor mengde ressurser som kan brukes som introduksjon for et eksperiment, for å repetere teori, eller noe annet.
Fire bemerkninger:
- Mange problemstilinger som blir foreslått for 4. trinn og oppover kan du allerede bruke i 1. til 3. trinn. Små barn spør og tenker allerede mye om naturfagligeproblemer og observasjoner. Det krever kanskje litt kreativitet fra deg som lærer til å fremstille de ulike synspunkter i grubletegningen hvis ikke alle elevene klarer å lese dem.
- Når elevene har fått litt erfaring med grubletegninger og resonnementet rundt et problem kan du vise tomme tale skyer. Vi mener at elever på 9. trinn og oppover bør blir utfordret til å komme med sine egne argumentasjon og forklaringer isteden for gitte alternativer i tale skyer.
- Grubletegninger handler ikke om hva er riktig svaret, men om tankegang, formulering, diskusjon, vitenskapelig resonnement og argumentasjon , utvidelse av naturfaglig ordforråd osv.
- Hvis du kan vise eksperimentet øker det motivasjon og læringsutbytte. I tillegg blir det litt mindre fokus på språklige ferdigheter og det gir elevene som sliter med språk også sjansen til å bidra.
En grubletegning til, fordi det forblir viktig å knytte til elevenes erfaringer, dagliglivet, og norske forhold, særlig i barneskolen.
Hvordan klarer en å komme ned raskere på et akebrett?
Begreper som kan bli brukt i argumentasjon og diskusjon: vekt, størrelse, friksjon, friksjonsmotstand, hastighet, akselerasjon.
Forklaring: Vekt har ingen påvirking på akselerasjon. Med et større brett vil friksjon mot bakken være større og dermed blir det tregere. Forskjell i størrelse av personen kan muligens øke luftfriksjon hvis bakken er langt nok. Det betyr hvis du sitter så lavt som mulig minsker du luftmotstand.